Våra Tjänster

Behandlingar

Vi utför många olika behandlingar, allt från vanlig bastandvård, som undersökningar och lagningar, till avancerade implantatbehandlingar och operationer av visdomständer.
Här nedan beskriver vi lite enkelt om de olika behandlingarna. 

Kontakta oss

Airflow

Vi avlägsnar ytliga beläggningar och missfärgningar snabbt och lätt från dina tänder med Airflow, en behandling som är helt smärtfri. Efteråt känns munnen fräsch och behaglig eftersom airflow sprayen finns i olika smaker som citron och jordgubb.

Akuttider

I mån av tid tar vi emot akuta besök.
Kontakta oss om du har akut tandvärk, ömhet, svullnad, problem med visdomständer eller frakturer. Vid svullnad och feber bör du snarast uppsöka vård för att undvika komplikationer!

Amalgamasanering

Inom Nynäs Kliniken använder vi inte längre amalgam som fyllningsmaterial. Många patienter är oroliga för hur amalgam påverkar hälsan vilket är en viktig orsak till detta. Miljöaspekterna är dock den främsta anledningen till att inte använda amalgam. Vi utför amalgamsanering av olika skäl, som till exempel besvär av allergiutslag eller att patienten önskar det av estetiska skäl.

Bettskena

Pressar du tänder, gnisslar tänder, har spänningshuvudvärk på morgonen eller värk i käkled och tuggmuskulatur? Då kanske du behöver en bettskena på natten. Kontakta oss så får du mer information.

Digitala avtryck

Vi jobbar nu också med digitala avtryck. Det innebär att vi scannar tänderna med en 3D-kamera och får en 3D-modell som skickas via datorn till tandteknikern i samband med kronor, broar och implantat. På det sättet slipper vi sätta avtrycksmaterial på det gamla sättet med sked. Totalt kladdfritt.

Estetisk tandvård - Smile design

Ibland kan tänder bli missfärgade eller skadade av olika anledningar under vår uppväxt, eller senare i livet. Många har upptäckt att det numera går att göra något åt detta genom t ex skalfasader och kronor. Skalfasad är en tunn porslinsfasad som limmas på framsidan av tanden. Fördelen med denna behandling är att minimalt med tandsubstans måste tas bort. Kronor kan ni läsa om ovan.

Lagningar

Kompositer (plastfyllning) är idag det vanligaste fyllningsmaterialet, både för vuxna och barn. Kompositen är en tandfärgad plastmassa som innehåller små partiklar av kvarts eller glas och som man belyser med ett speciellt ljus för att den ska härda, det vill säga bli hård.

Implantat

Under en livstid kan tänder gå förlorade på grund av tandlossning, karies(hål) eller skada. Implantat är en svensk uppfinning som gör det möjligt för miljoner människor att återfå tuggfunktion och estetik. Metoden går ut man opererar in en titanskruv i käkbenet, varefter man avvaktar läkning. På implantat som opererats in fästs sedan en ny tand. På Nynäs Kliniken använder vi oss av Straumann implantat system.

Skalfasader

Skalfasad är en tunn porslinsfasad som limmas på framsidan av tanden. Fördelen med denna behandling är att minimalt med tandsubstans måste tas bort.

Tandblekning/Tandsmycken

Idag finns ett flertal olika sätt att få sina tänder att bli ljusare. En metod är att använda sig av blekning. På Nynäs Kliniken använder vi oss av metoder Opalescence för att bleka tänder. Vi tillverkar en personligt utformad skena i mjukplast. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på dagen eller natten. En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. Behandlingen upprepas dagligen under 5–7 dagar

Undersökning

En undersökning hos oss utförs av tandläkare eller legitimerad tandhygienist som undersöker slemhinnor och tandkött, fyllningsskarvar och gör en genomgång av tidigare och föregående tandvård. Mätning av fickdjup runt tänderna och fyra röntgenbilder ingår i undersökningen som avslutas med att ställa en diagnos med behandlingsplanering och kostnadsförslag. Speciell taxa vid utredning hos specialist.

Kronor och broar

Om en tand med en vanlig fyllning inte bedöms som tillräckligt hållfast, kan en krona / broar vara ett bra alternativ. Dessa framställas i guld eller porslin och vanligtvis behövs två besök. Vilket av dessa material man väljer beror på hur den skadade tanden ser ut. Eftersom dessa ersättningar har dokumenterat mycket god hållfasthet och livslängd, ingår en garanti på 2 år.

Porslin används vid större skador på tänder där vi bedömt att en vanlig kompositfyllning inte är tillräckligt hållbar. Porslin liknar tandens naturliga emalj och har därför blivit ett mycket populärt material beroende på oöverträffad estetik. Ofta har till och med vi tandläkare svårt att urskilja porslin mot en normal tand. Vid höga estetiska krav kan även broar göras helt i porslin.

Behandling mot tandlossning

Gingivit betyder att tandköttet är inflammerat. En inflammation är kroppens svar på de bakterier som ligger längs med tandköttet. Normalt syns denna inflammation genom att det kan blöda vid tandborstning eller vid användandet av tandtråd. Bakterierna kan vara ”plack” alltså mjuka beläggningar eller ”tandsten” som är hårda beläggningar.

Det viktigaste för att bli av med inflammationen är att regelbundet hålla rent runt tänderna. Inflammationen kan luckra upp tandköttet och skapa en djup ficka, där bakterierna sprider sig i lugn och ro. Bakterierna angriper käkbenet och fästet förstörs för tänderna. Beroende delvis på hur din kropps immunförsvar hanterar dessa bakterier så kan det uppstå tandlossning Det är viktigt att tandsten tas bort i tid. Har du otur, kan den annars leda till tandköttsinflammation och i vissa fall tandlossning. När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten, vilket gör att du inte kommer åt att borsta där. Då måste du vända dig till din tandläkare eller tandhygienist som skrapar bort tandstenen med speciella instrument.

Rotbehandling - Rotfyllning

Bakterier har kommit in i din tand och spritt sig ner i tandroten. Dessa bakterier måste man få bort. Om man inte tar bort bakterierna så kommer de att sprida sig längre ut i benet under tanden. Värk uppkommer ofta i samband med att bakterierna trycker mot benet under roten och tanden blir öm. Då måste man göra en rotfyllning. En rotbehandling innebär att man gör rent i tanden. Detta känns inte eftersom vi bedövat tanden. Det är mycket viktigt att vi får helt rent i tanden. Ibland tar det flera besök men vanligen så tar det två besök med ca 1 månads mellanrum. Vi tar regelbundet röntgenbilder för att säkerställa önskat resultat. Efter första besöket så kan det kännas lite från tanden under några dagar, men detta brukar gå över.Tanden kan också vara öm när man tuggar, under någon vecka efter behandlingen, ibland mycket längre tid än så. När rotfyllningen är slutförd så har vi täppt igen pulpa utrymmet. Beroende på hur mycket som är kvar av tanden görs sedan antingen en lagning eller en krona på tanden.